Anika Henderson

Sinds 1 september 2022 is Anika Henderson aan boord van IM-Profile als Corporate Recruiter en Talent Manager. Een dubbelrol die haar op het lijf geschreven is! Een interview met onze sympathieke Anika over, ‘haar’ recruitmentvak, ondernemerschap en altijd de helpende hand biedende aan onze professionals.

Kwaliteitsbewaking van professionals

Als Corporate Recruiter/Talent Manager is ze van A tot Z verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle professionals in het veld. Anika: ‘Ik kan hier echt met de professionals bezig zijn, vanaf de start en hun hele ontwikkeling mee begeleiden. Dat is super leuk want zo bouw ik echt een band op, ik verlies ze niet uit het oog en kan echt hun carrièrepad volgen en ze daarbij sturen of op weg helpen.’ Belangrijk voor Anika is dat de professional weet dat Anika er echt voor hen is. Voor welke vraag dan ook. ‘Ook dingen die privé spelen, zijn daarin relevant. Als er “thuis” dingen spelen dan neem je die mee naar je werk, en andersom natuurlijk ook. Onze professionals zijn onze visitekaartjes. Door te zorgen dat zij goed in hun vel zitten, kunnen ze bij onze opdrachtgevers optimaal performen.’

 

Altijd, elke dag met een glimlach je werk doen

Het ondernemerschap is Anika met de paplepel ingegoten; haar ouders zijn beiden zelfstandigen, en als 24-jarige werd ze benaderd door Primera om een vestiging te kopen en weer nieuw leven in te blazen. ‘Wel bijzonder’, zegt Anika, ‘ zeker omdat ze mij alleen kenden als weekendhulp en vakantiekracht. Kennelijk zagen ze dat ondernemerschap in mij. Ik heb deze kans dan ook met 2 handen aangegrepen, al betekende dat wel dat ik halverwege mijn studie Vrijetijdsmanagement ging stoppen. En dan moet het ook nog allemaal maar lukken natuurlijk.’ Uiteindelijk heeft Anika een goed lopende winkel met een mooi team gerealiseerd. Haar geheim? Anika begint te lachen: ‘Altijd, elke dag met een glimlach je werk doen. Ik maakte altijd met iedereen een praatje, ik krijg vaak te horen dat ik heel toegankelijk ben.’ Op een bepaald moment haalde Anika niet meer de energie uit het werk, die ze nodig had om iedere dag maximaal te presteren. We stonden op een punt dat we te groot aan het worden waren, en er moesten weer investeringen gedaan worden. Ik heb toen besloten om de zaak te verkopen en me te gaan richten op mijn toekomst. Via een loopbaanbegeleider heb ik een test gedaan waaruit recruitment als één van mijn kerncapaciteiten kwam. Anika is toen gestart als intercedente bij Olympia. Hierna heeft ze bij Aethon gewerkt waar ze het hele recruitmentproces deed. Werven voor de zorg en het kinderdagverblijf heeft ze een tijdje gedaan, maar ze ging steeds meer werven voor het KCC binnen de gemeenten en woningcorporaties.

 

Van ‘even praten’ naar ‘match made in heaven’

Anika zat daar eigenlijk heel erg lekker op haar plek. Totdat ze benaderd werd voor de rol van Corporate Recruiter/Talent Manager bij IM-Profile. ‘Als latent werkzoekende werd ik geattendeerd op een rol die me nieuwsgierig maakte, en ‘even praten’ kan nooit kwaad. Maar het werd zo’n leuk gesprek; het voelde totaal niet als een sollicitatiegesprek maar echt als een kennismaking. En de klik die er was, was zo enorm goed, dat ik de sprong besloot te wagen.’

 

Persoonlijke aandacht en oprechte benadering

Als recruiter, gerecruit worden… Anika kan er dus over meepraten. ‘Het vak van recruiter is de laatste jaren alleen maar ingewikkelder geworden. In de krapte van de markt worden kandidaten, soms wel tientallen keren per week benaderd. Juist daarom moet je als recruiter het verschil maken. Als je een goede recruiter voor je hebt dan heeft ie aandachtig jouw profiel bekeken en word je niet zomaar benaderd. Hij of zij kan al iets over jou vertellen; persoonlijke en oprechte benadering is key, en dat voelt een kandidaat ook. Binnen de Profile Groep versturen we geen onpersoonlijke ‘bulk-berichten’. Dat is zonde van de tijd en ook niet wat past bij ons en de identiteit van onze organisatie.’ Zo staat zij ook in haar rol als Talent Manager. ‘Ik vind het super belangrijk om onze professionals in hun kracht te zetten en altijd een luisterend oor te bieden. Mocht een opdracht toch onverhoopt niet aansluiten, dan zoeken we een nieuwe opdracht. Werkplezier voor onze professionals is het belangrijkste.

 

Iedereen heeft ergens in zijn of haar carrière een recruiter nodig

Volgens Anika is het jammer dat het recruitmentvak niet altijd een goede naam heeft. Recruiters blijven belangrijk. Iedereen heeft ergens in zijn of haar carrière een recruiter nodig, is haar stelling, óf als werkgever óf als professional. Als recruiter moet je continu op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de markt, zowel van de arbeidsmarkt, ontwikkelingen binnen de branche, maar ook van alle recruitmentinnovatie. Recruitment is een specialistisch vakgebied wat aan veel verandering onderhevig is. Zonder goede visie en uitvoering van het recruitment binnen je organisatie, ga je op langere termijn aan het kortste eind trekken op de arbeidsmarkt. De krapte neemt alleen maar toe door onder andere de vergrijzing. Specifiek voor ons vakgebied is de vraag alleen maar groter door de toenemende digitalisering. Ook moet je mee met de trends van bijvoorbeeld ‘de nieuwe generatie’ die de arbeidsmarkt gaat betreden. Op al deze ontwikkelingen moet je vroegtijdig anticiperen.

Aan de zijde van professionals geeft Anika aan dat afwijzingen bij het vak horen. ‘Het is niks persoonlijks maar het is wel heel fijn als je wel een reactie terug krijgt. Ik begrijp dat het soms ontzettend irritant is als je het zoveelste verzoek krijgt voor een uitnodiging voor een gesprek, maar je zou het ook kunnen zien als compliment; kennelijk ben je een interessante partij!

 

Informatiemanagement als cruciale schakel

Toen Anika startte bij IM-Profile, was het Informatiemanagement helemaal nieuw voor haar. Anika: ‘Al heel gauw kon ik mee praten, het is ook een enorm interessant vakgebied. Als functioneel beheerder heb je een belangrijke rol als verbinder. Je fungeert namelijk als cruciale schakel tussen de gebruikers van digitale systemen en de ICT-afdeling. Een soort spin in het web, waarin de lijnen getrokken worden tussen ICT en eindgebruikers. De competenties die iemand in het Informatiemanagement vak moet hebben, herken ik ook heel erg in mijn rol; goed schakelen en communiceren. Ik denk dat ik het vak daarom ook zo snel en goed eigen kon maken.’  Wat Anika vooral opvalt ten opzichte van haar vorige ervaringen is dat professionals op het Informatie Management-domein altijd serieuze kandidaten zijn. ‘Hiermee bedoel ik dat ik nog nooit een ‘no-show’ heb ervaren hier. Kandidaten zijn enorm gepassioneerd over hun vakgebied, en dat maakt het voor mij extra leuk.’

 

 

 

Traineeship als opstap in de carrière

Binnen IM-Profile is het ervaringsniveau wat we zoeken dan ook erg uiteenlopend; van pas afgestudeerden tot ervaren professionals in het Informatiemanagementdomein. ‘We gaan ook weer van start met een traineeship waarin we professionals opleiden middels een leer/werktraject. Naast de vakopleiding Functioneel Beheer wordt men ingezet op opdrachten om het vak ook in de praktijk toe te passen. Daarnaast volgen ook nog trainingen als BiSL en Scrum.’ Anika geeft aan dat het juist heel leuk is om te zien dat achtergronden van kandidaten zo uiteenlopend zijn. ‘Van technische bedrijfskunde tot bestuurskunde zien we hier als vooropleiding. Veel achtergronden zijn mogelijk; als je communicatief sterk bent, analytisch bent aangelegd en een gezonde overtuigingskracht hebt, dan zijn dat al belangrijke competenties. Informatiemanagement brengt schakels in organisaties samen. Als je dat begrijpt en in de praktijk kunt brengen, dan biedt je dat al veel mogelijkheden om in te stromen.’ Mét daarbij ook nog de persoonlijke begeleiding van Anika; dat moet wel een succesformule zijn!